Onthutsend!

Op 3 oktober jl. is het Centraal Onderzoek [CO] van de daarvoor aangewezen Friese hengsten gestart in het Hippisch Centrum Exloo dat in de binnenlanden van Drenthe is gelegen. Voor veel leden een uithoek van Nederland. UnderSiker is aldaar een kijkje gaan nemen op deze voor hem onbekende locatie en is daarna met schaamrood op z’n kaken huiswaarts gekeerd. Het Stamboek heeft onder meer als doel het bevorderen van het welzijn van de Friese paarden maar laat op dit punt het puikje van de Friese parels volledig in de kou staan. Niet zo verwonderlijk trouwens want bezitten het Stamboek bestuur en de directeur stamboekzaken wel voldoende paardenkennis en gevoel voor paarden? Een grote blamage voor een Koninklijke Vereniging en een onthutsende gewaarwording.

Volgens welzijnsregels die opgesteld zijn door de Sectorraad Paarden [SRP] moet de box oppervlakte voor paarden ten minste 10 m² bedragen. In Exloo bedraagt deze slechts 8.70 m² [2.90 x 3 m]. Lekker uitstrekken na een vermoeiende werkdag is er dus niet bij.
Doordat sprake is van een geheel open ruimte waar ook andere paarden zijn gehuisvest is de infectiedruk voor de kostbare hengsten hoog. Infectieziekten zoals influenza, rhino , droes en EVA kunnen daardoor gemakkelijk worden overgedragen door de manege- en pensionpaarden en niet te vergeten door de paarden van de leden van de rijvereniging die van buiten komend daar worden getraind. Gezondheidsrisico’s volop dus. Virussen en bacteriën kunnen al snel meegenomen worden naar de dekstations met alle gevolgen van dien voor de hengstenhouders en merriehouders.
Veiligheid is één van de belangrijkste eisen bij het houden van paarden. Zich veilig voelen in hun box in Exloo zal de Friese hengsten zeker niet lukken. De ruimte tussen de voerbak en de zijwand bedraagt ongeveer 10 cm waar precies een hoef tussen past. De slangen naar de waterbakjes zijn niet omkleed en zeer losjes vastgemaakt. Losrukken van dit mooie speelgoed is voor de paarden kinderspel. In de boxen bevinden zich tegen de achterwanden scherpe ijzeren hoeken. De tussenwanden van de boxen zijn aan de bovenkant niet afgesloten waardoor de hengsten bij het steigeren elkaar kunnen verwonden.
Aan de voorkant van de boxen zitten boven het tralie gedeelte twee balken met veel tussenruimte waardoor een steigerende hengst hier een been tussen kan krijgen. In de boxen bevindt zich tegen de wand een ijzeren steunpaal met ruimte tussen de paal en de wand waardoor de paarden bij het rollen met hun hoefijzer er achter kunnen haken.

Wat voorts UnderSiker is opgevallen is dat de toegangsdeuren niet afgesloten waren waardoor hij gemakkelijk bij de paarden had kunnen komen. Over veiligheid gesproken!

Gebruik van de aanwezige open houten stapmolen is niet verantwoord. Deze bevindt zich buiten dicht tegen de openbare weg aan en heeft een hoogte van 1.60m waar de hengsten gemakkelijk over heen kunnen springen.
Behoudens de openbare weg heeft UnderSiker in de nabije omgeving geen uitrij mogelijkheden kunnen ontdekken. In Ermelo konden de CO onderzoek hengsten als welkome afwisseling lekker de hei op.

Het is onvoorstelbaar dat het KFPS deze locatie heeft durven aanbieden aan de hengstenhouders/-eigenaren die zoveel tijd en geld in deze paarden hebben gestoken. Respectloos naar deze beroepsgroep en naar de paarden is de mening van UnderSiker.

De vraag die boven de markt hangt is waarom het KFPS het Koninklijke -, goed geoutilleerde -, goed bereikbare-en centraal gelegen Hippisch Centrum in Ermelo heeft ingeruild voor Exloo terwijl ze aan de hele wereld verkondigt dat het welzijn van de Friese paarden bovenaan hun lijstje van doelstellingen staat. Wat is er waar over het niet beschikbaar zijn van de uitstekende faciliteiten in Ermelo wat het Stamboek bestuur aangeeft in de brief aan de eigenaren van de CO hengsten 2017 [zie de bijlage] , op haar website , in de media en niet in de laatste plaats in de column van de voorzitter in het oktober nummer van het lijfblad de Phryso?
UnderSiker heeft ook dat onderzocht en is tot een verbijsterende conclusie gekomen die hij één dezer dagen met de lezers zal delen.
Brief aan eigenaren CO hengsten 2017

Geef een reactie